
Dokumentera våren i en handgjord bok
Här kommer du lära dig att göra en egen bok och att måla ett vackert omslag med akvarellfärger. Det är ett enkelt projekt som passar för både nybörjare och mer erfarna inom papperskonst och akvarellmålning. Allt du behöver är en gnutta tålamod.

Efter en lång vinter är våren välkommen. Mina favoritdelar av våren är de ljusare dagarna, alla gröna nyanser i naturen och när vårtecken dyker upp här och där. Det är roligt att dokumentera sina vårminnen och jag använder min bok till skisser av blommor och andra vårtecken. Boken kan också bli en anteckningsbok eller en minnesbok fylld med vårfoton. Boken kan varieras på många sätt. Bara din fantasi sätter gränser. Den passar också bra som en personlig present till en vän.
Material som du behöver

Du behöver inte mycket material och det mesta har du säkert redan hemma. Jag använde passepartoutkartong till mitt omslag, men du kan också göra ditt omslag av t.ex. ett cornflakespaket. Min bok är täckt med en målarduk som är menad för akvarellmålning. Du kan också använda vanligt akvarellpapper. Utöver det behöver du akvarellfärger samt en maskeringspenna.
Jag använde också en resist-sprej. Det finns ingen bra svensk översättning till resisttekniker, som innebär att något används som står emot färgen, så att färgen inte fastnar på pappret. Blå och lila akrylfärg kommer att omvandlas till färgglada blommor. Du behöver dessutom en elastisk tråd för att binda boken och papper till insidan.
Inspiration
Låt dig inspireras av våren när du målar, till exempel av en blomma, ett träd eller en favoritplats. Det kommer att göra din målning mer levande och du kommer alltid att komma ihåg dina inspirationskällor.

Min målning är inspirerad av en utflykt till Nordians hög i Sigtuna kommun. Den är en av Sveriges största gravhögar och är cirka 50 meter i diameter och 10 meter hög. Högen byggdes under 500- eller 600-talet och är väl värd ett besök.

Runt Nordians hög växer dessutom många backsippor tidigt på våren. Du kan se både Nordians hög och en blandning av backsippor, blåsippor och vitsippor på mitt omslag.

Min andra inspirationskälla var björkar och framförallt vårens björkar med deras ljusgröna blad. Jag ändrade skogen bakom Nordians hög till en björkskog när jag målade mitt omslag. Använd din inspiration till just inspiration, den ska inte styra precis hur ditt landskap ska se ut.
Steg-för-steg
När du ser ett färdigt konst eller pysselprojekt är det lätt att tänka att det är för svårt, men följer du en steg-för-stegbeskrivning kommer du upptäcka att så inte är fallet. Det är viktigt att undvika tankar kring att din målning måste bli exakt på ett visst sätt. Den behöver inte vara ’perfekt’, utan tvärtom, de oplanerade detaljerna och upptäckterna är det som gör din bok unik.

Starta med att skära ut ett bokomslag från passepartoutkartong eller någon form av tjockare kartong. Min bok är 20,5 x 13 centimeter. Du kan naturligtvis göra en större eller mindre bok. Skär ut en lika stor bit akvarellmålarduk, eller akvarellpapper, och klistra på omslaget. Låt det ligga en stund under en tung bok, så att duken eller pappret fastnar ordentligt.

Spreja med Resist Spray, framförallt på den nedre delen av boken. Detta ska bli våra vitsippor. Du kan också använda markeringsvätska. Låt det torka. Färgen kommer inte att fastna där du har sprejat.

Teckna björkstammar med en maskeringspenna. Det behöver inte bli perfekt.

Blanda akvarellfärger. Du behöver minst tre gröna nyanser, samt blått och mörkbrunt. Måla ditt omslag. Arbeta snabbt och låt färgerna blandas på målarduken eller pappret.

När färgen har torkat kan du gnugga bort maskeringsvätskan på björkarna med ditt finger. Som du ser har ingen färg fastnat på stammarna.

Nu är det dags att lägga in skuggor, samt att måla björkarnas karakteristiska märken och streck på stammarna. Använd en mörkbrun färg och en tunn pensel. Måla också några fåglar som flyger i skyn, för att skapa mer liv i landskapet.

Jag målade backsipporna och blåsipporna genom att skvätta blå och lila akrylfärg på gräset. Skydda träden med en bit papper. Ladda en pensel med färg och knacka på skaftet för att få färgen att skvätta. Om din akrylfärg är tjock kan du behöva lägga till några droppar vatten. En av de roligaste effekterna med denna teknik är att det inte går att helt kontrollera var prickarna kommer hamna. Det ger ett spontant och lekfullt intryck.

Använd en linjal och ett falsben för att göra två viklinjer på vardera sidan av bokens rygg. Hoppa över den tredje linjen i mitten som du ser ovan, eftersom den inte behövs. Gör också fem hål i bokens rygg.

Trä en elastisk tråd genom hålen, enligt mönstret som du kan se på bilden. Klipp gärna en något längre bit tråd än vad du behöver.

Gör en dubbelknut genom en knapp på utsidan av ryggen.

Gör en till knut i ändarna på den elastiska tråden, för att kunna använda den till att hålla boken stängd.

En av de bästa anledningarna till att göra din egen skissbok är att du kan använda ditt favoritpapper. Välj akvarellpapper om du planerar att använda boken till akvarellskisser. Ska du göra skisser med blyerts eller tusch, använd ett papper som passar till de teknikerna. Linjerat papper funkar också bra, bara du ser till att linjerna blir raka.
Klipp eller skär cirka tjugo papper till storleken 12 x 17 cm. Om dina papper är tunna, kan du använda fler. Vik varje papper på mitten och arrangera dem i två bokblock. Sy i mitten med en symaskin.

Sätt in dina två pappersbuntar under de elastiska banden på insidan och din bok är klar. När du använt alla papper, kan du enkelt byta ut dem och sätt in nya. Därför kan du använda din bok länge.

Jag klistrade fast en textrad som jag tyckte passade på en skissbok med vårtema. Du kan förstås använda vilka ord eller citat som du vill.

Efter att du tagit bort maskeringsvätskan på björkstammarna, måla gärna lite grönt här och där över stammarna, så att träden ser mer verkliga ut.

Var inte rädd för att lägga till ganska mörka skuggor. Det ger djup och liv till din målning.

Maskerings- och resisttekniker är mycket roliga och ger en härlig textur. Den som ser boken kommer vilja ta upp den och hålla den i sin hand.
Fler idéer
Med andra färgval kan du enkelt förändra boken till en höst eller vinterbok. Teknikerna kan också användas för andra typer av landskap, t.ex. en sommarstrand eller en skärgårdsö.
Istället för att göra en bok, kan du förstås också använda det du lärt dig till att göra en målning att hänga på väggen eller t.ex. till ett handgjort födelsedagskort.
Du kan hitta mer pysselinspiration på bloggen Layers of ink.

Nu är din bok färdig och redo att fyllas med vårskisser och minnen. Det finns nästan inget som har större möjligheter än ett vitt papper.